PARTERAPI

PARTERAPI

Ønsker I at styrke eller genfinde forbindelsen til hinanden?


Tilbagevendende misforståelser, konflikter, aggression, skæve forventninger, tiltagende parallelliv eller ikke-aftalte sidespring kan dræne jeres kontakt og kærlighed.


Nogle gange er problemet så tydeligt for os, at vi slet ikke kan forstå, at vores partner ikke kan se det eller forstå det. 


Det sker, at vi bliver uklare i at udtrykke vores behov og kommer til at bebrejde den anden for ikke at forstå os. Til tider kan vi være gode til at påpege vores partners fejl, men opleve det for sårbart at vise vores egen inderside.


Ofte sker der mere i os end vi deler med vores partner.


I samtalerne kan I arbejde med at dele mere af de "mellemregninger" I går med - at udtrykke følelser, længsler, usikkerheder. Når vi deler mere og derved er mere tydelige, er der større sandsynlighed for at blive forstået.


Gennem parterapien vil I bl.a. blive klogere på, hvordan I hver især tackler jeres sårbarhed og hvordan dette kan være med til at skabe gnidninger mellem jer. I kan arbejde med, hvornår I oplever jer i kontakt og hvornår I oplever, at I lukker af for kontakt. 


I kan arbejde med at genkende det uhensigtmæssige mønster I kommer ind i, når det bliver svært mellem jer og at opdage, hvordan nye måder at handle på/lytte på/registrere den anden på, kan være med til at mindske den negative cyklus i jeres relation.


Ved at udvide det emotionelle rum vil I kunne opleve at komme tættere på hinanden og få en større forståelse af, hvad der er i spil, når I oplever, at det bliver svært mellem jer. I stedet for at vende jer væk fra hinanden vil I opleve, at I kan vende jer mod hinanden og blive et
samlet team i forhold til det problematiske. 


Ved at være hjemme på og klar over egen banehalvdel vil vi kunne opleve en større forbundethed med vores partner.

Første

samtale

Her vil vi tale om, hvad der har udløst at I opsøger hjælp netop nu, hvordan I ser jeres styrker og udfordringer som par og om hvilken udvikling I ønsker.


Jeg vil bede jer beskrive, hvordan problemerne viser sig i hverdagen. Jeg er optaget af at skabe et rum sammen med jer, hvor vi kan tale om det sårbare, det skamfulde og det glædelige.


Nogle par synes at øvelser hjemme styrker dem, andre par vil helst arbejde koncentreret i samtalerne - det er op til jer. 

Udgangspunkt for samtalerne kan fx være:


  • tillidsbrud som fx utroskab, økonomisk overforbrug
  • forskellighed i seksuelle behov, manglende seksuel lyst
  • oplevelse af afstand
  • tvivl i parforhold
  • jalouxi
  • ønske om fælles udvikling
  • aggression
  • nonmonogame udfordringer
  • oplevelse af fastholdelse i dårlige mønstre

Mere om

parterapi

  • Følelser og mentalisering

    Når vores følelser stikker af med os, mister vi evnen til at se klart - og det er her at skænderier, misforståelser, tavshed, voldsomme følelsesudtryk eller kølig afstandstagen kommer i spil. I disse situationer er vores såkaldte mentaliseringsevne under pres. 


    Mentalisering er et begreb, som handler om evnen til at “se sig selv udefra og andre indefra”. Det er en væsentlig faktor for at kunne forstå sig selv og andre. Vi har alle områder, hvor vores evne til at være i os selv udfordres og hvor problemer opstår enten i os selv eller i relation til andre. 


    Gennem parterapien kan du blive klogere på at genkende dine følelser, regulere dem og udtrykke dem for på den måde at opnå større forståelse af dig selv og derved være i bedre kontakt med din partner. 

  • Tilknytning

    Den måde vi er sammen med andre på hænger sammen med, hvad vi har lært om kontakt - vores såkaldte tilknytningsmønster. Specielt i de helt nære relationer kan vores tilknytningsmønster skabe uro. Er du f.eks. god til at være selvstændig, kan det være svært at åbne dig for din partner. Eller modsat hvis du mærker en indre uro, når din partner er væk, kan du bliver unødigt afhængig eller din partner kan føle sig begrænset. 


    Via parterapi kan I blive klogere på, hvordan jeres forskellige tilknytningsmønstre har betydning for jeres måde at relatere til hinanden på. Det vil også blive tydeligere, hvilke opgaver I står med hver især, som kan arbejdes med til fordel for jer selv og hinanden.

  • Når familien opløses

    Parsamtaler kan også bruges til at tage ordentligt afsked med hinanden og jeres forhold. Har I børn kan terapien benyttes til at skabe de bedste forudsætninger for det videre samarbejde omkring jeres børn


    Måske er I enige om at opløse jeres parforhold, måske har den ene af jer taget beslutningen. I de fælles samtaler kan I arbejde med at forstå hinandens ståsted i denne brydningstid, hvor klarhed omkring valget og derved tempoet omkring det kan opleves forskelligt. 


    Bølger af vrede, skyld, skam, bekymringer, meningsløshed, ensomhed, lettelse, chok og sorg kan komme i forskellige styrke. I fælles samtaler kan I arbejde med være med disse bølger, samtidig med at I finder en konstruktiv vej for jer og jeres børn.


    Selvom det er smertefuldt at genbesøge hvad I faldt for ved hinanden og alt det positive I har haft sammen, kan det det være meningsfyldt at gøre for at sende hinanden bedst muligt videre i livet. 

Litteratur om emnet

Jeg anbefaler

Mentaliseringsbogen

Per Wallroth

Lev med dine følelser

Casper Aaen

Kærestebilleder

Hanne Hostrup

Nøkkelen til varige forhold

Dan Josefsson & Egil Linge

Hold mig

Sue Johnson

Skam, medfødt og tillært 

 Lars J. Sørensen

Bolsjefilosofi og andre leveråd

Marie Magne Brixtofte

Livsfarlig familie

Inge Holm

Kroppen holder regnskab

Bessel a. Van der Kolk

Mentaliseringsguiden

Janne Østergaard Hagelquist

Mentalisering i familien

Janne Østergaard Hagelquist

Share by: